środa, 1 sierpnia 2007

Uzdatnianie wody

Do uzdatniania wody zastosowane są następujące urządzenia:

* filtry mechaniczne (wstępne) - najczęściej stosowane są filtry siatkowe. Siatkę wy-
konuje się ze stali lub poliestru. Oczko siatki powinno mieć taki wymiar (prześwit), by rze-
czywiście wyłapać szkodliwe zanieczyszczenia mechaniczne. Wystarczający wymiar to
25m - taka wielkość pozwala na zabezpieczenie wodomierzy i instalacji miedzianej.
Filtr może też opierać się na wkładzie z kształtek (tworzywa sztuczne lub ceramika). Filtry te montuje się najczęściej przed wejściem wody do budynku (przed wodomierzem głów-
nym). Wymagają okresowej wymiany wkładów;
* filtry chemiczne (zblokowane) usuwają przede wszystkim złożone substancje (głów-
nie organiczne), które mogą nie tylko pogarszać smak i zapach wody oraz przyczyniać się do jej mętności, ale też szkodzić naszemu zdrowiu. Dobre filtry usuwają pestycydy, feno-
le, związki chlorowcopochodne (w tym niebezpieczne trihalometany). Dodatkowo usuwają też chlor, dlatego należy je montować przed wylotem z baterii - wcześniejsze usunięcie chloru z instalacji może przyczynić się do rozwoju bakterii (mikroorganizmów). Najczęściej stosuje się filtry oparte na węglu aktywnym - jest to materiał o bardzo dobrej chłonności, absorbuje z wody bardzo szeroką gamę zanieczyszczeń. Filtr węglowy jest uzupełniony związkami srebra, by w jego wnętrzu nie mogły się rozwinąć bakterie.
Filtr wymaga okresowej wymiany wkładu, ale jeśli w instalacji zastosowany jest też filtr mechaniczny, filtr węglowy zwiększa swą żywotność (jest chroniony przed zniszczeniem cząstkami stałymi).