poniedziałek, 9 lipca 2007

Produkty uboczne dezynfekcji wody

W trakcie procesu dezynfekcji w lokalnych lub regionalnych przedsiębiorstwach uzdatniania wody mogą tworzyć się niewielkie ilości produktów ubocznych w wyniku reakcji środka dezynfekującego (zazwyczaj chloru lub chloraminy) z normalnie spotykaną materią organiczną. Te związki są nazywane produktami ubocznymi dezynfekcji.

* Podejrzewa się, że niektóre z tych związków mogą wywoływać choroby nowotworowe i budzą coraz poważniejsze obawy organów sanitarnych. Zawartość różnych produktów ubocznych dezynfekcji można w różnym stopniu obniżyć przy wykorzystaniu węgla aktywowanego.
* W trakcie testów prowadzonych przez NSF International system oczyszczania wody eSpring co najmniej spełnił wymogi dotyczące obniżania zawartości trihalometanów (THM), włącznie z chloroformem, bromoformem, bromodwuchlorometanem i chlorodwubromometanem